8 Pálinkafőző berendezések


 A termék  klaszzikus kisüsti pálinkafőző berendezés, amely erjedt cefréből házi pálinkát készít.

A berendezés három fő része:
 
- a réz főzőüst, amely hő hatására elpárologtatja az alkoholt
- a hütő, amelyben az alkoholgőzök kicsapódnak
- és az előző két részt összekötő páracső
 
A berendezésnek az alkoholos párlattal üzemszerűen érintkező minden része tiszta vörösrézből készült. A réz katalizálja a forrás hőmérsékletén végbemenő kémiai változásokat, amelyek a pálinka íz és zamatvilágának kialakítása szempontjából jelentősek. A párlatba kerülő rézionoka pihentetés és érlelés során az oxidációs folyamatokat aktiválják, katalizálják.
 
Az üst
 
Az üst a pálinkafőző berendezés egyik alapvető része. A rézből készült üst a tűztéren ül. A tűztér két részből áll. Az alsó részén ajtó található, ahol a tüzelőanyag adható be. Felső részén található a füstcső csatlakozója.
 
A hűtő
 
A hűtő egy vízzel töltött edény, amelyben vörösrézből készült spirálcső helyezkedik el. A spirálcső alsó része ki van vezetve, és a lepárlás során itt folyik ki párlat. A spirálcső olyan hosszú, hogy benne kicsapódhasson -folyadékká alakulhasson- az üstből származó gőz. A sprálcsőnek teljes egészében vízbe kell merülnie.
 
A tökéletes kicsapódás érdekében a belépő hűtővíz hőmérséklete nem haladhatja meg a 25oC értéket, az edény tetején a hűtővíz hőmérséklete pedig a 60oC értéket. Ennek betartásához üzem közben szükség lehet a meleg víz kieresztésére és hideg vízzel való pótlására. A hűtőedény felső külső szegélyén található a csőcsonk, ahol a forró víz kilép.
 
Ha túlmelegszik a hűtővíz, az alkoholos gőz nem csapódik ki maradéktalanul, és a maradék a szabadba szökik. A szökés az erős pálinkaszagról ismerhető fel. A szökést meg kell akadályozni, mert csökkenti a pálinka mennyiségét.
 
A páracső

A páracső az üstöt és a hűtőt köti össze. Szárnyasanyákkal csatlakozik a klingerit tömítőgyűrűkkel van tömörítve.